Рецепти за детокс

Детокс режимите са разнообразни и варират в зависимост от това, което искаме да постигнем.

Като цяло, при започване на детокс режим е да подготвим тялото си с преминаване към по-лек режим на хранене за няколко дни, за да не причиним излишен стрес на организма си. Ако искаме да направим пълна детоксикация на организма си, тогава има няколко типа храни, върху чиято консумация трябва да се съсредоточим: ✔ Храни и напитки, които не съдържат пестициди;✔ Непреработени, цели храни като ядки, семена, зърна; ✔ Много плодове и зеленчуци;✔ Много вода – най-малко 2 литра на ден.

Какво да избягваме по време на детокс режим?

✘ Алкохол и други токсини като тютюн и кофеин;✘ Преработени или рафинирани храни;✘ Рафинирана захар (добавени захари) и изкуствени подсладители.

 

Рецепти за детокс

 

Рецепти за хранителни режими:

Интензивен детокс

Детоксът, в най-строгата си форма е във вид на сух или воден пост. Сухият пост означава отказ от прием на всякаква храна и течности, включително и вода. Това е най-строгата форма на прочистване на тялото, когато се отключва едногенното хранене и се постига изчистване не само на токсините но и изхвърляне на нездрави клетки или клетки с патологични изменения. Задължително този тип прочистване се предприема след консултация с лекар и се провежда в пълен покой, сред природата и под лекарски контрол. Не препоръчваме този тип детокс, ако нямате опит в гладуването или имате някакви заболявания.

По-мека форма на най-строгия детокс е водният пост, когато ограничаваме приема на храна, но приемаме обилни количества чиста, дестилирана или изворна вода.

Продължителността на този вид детокс варира от 1, 3, 7, 14 или 21 дни, като отново съветваме да тренирате тялото си постепенно, да се отдадете на ефективна почивка по време на подобен тип интензивно прочистване, както и задължително да се консултирате с медицински лице, което да оцени здравословното ви състояние и евентуални рискове от преустановяване приема на храна.

Бихме искали изрично да подчертаем, че в най-строгата си форма детокс режимите следва да се провеждат за много кратки срокове и с цел профилактика на здравето, а не с цел редукция на теглото!

Детокс режим със сокове

При този вид детокс се консумират само зеленчукови и плодови сокове, вода и билкови чайове. Този детокс е полезен за храносмилателната система, тъй като й дава почивка и осигурява хранителни вещества за детоксикацията на черния дроб, но е с високо съдържание на захар и не съдържа никакви фибри и добри мазнини. Фибрите помагат да се прочистят стените на червата и се свързват с токсините. Това прочистване, обаче, не възстановява чревната флора и не ви създава навици за по-здравословно хранене в дългосрочен план. Този детокс режим не е добър вариант за контрол на телесната маса ако имате недобри хранителни навици. Детоксът със сокове, обаче, може да бъде полезен в краткосрочен план, особено ако вече се храните здравословно и просто искате да прочистите и стимулирате организма си.

Суровите храни са богати на ензими, които подпомагат изчистването на токсини от тялото и поддържат детокса на черния дроб. Евентуална трудност за вас може да предствалвява единствено времето, което се е нужно за приготвяне на суровата храна, тъй като подготовката обикновено изисква сушене, накисване и покълване. Разтоварващият режим на сурова храна, обаче, е много полезен за вашето здраве, имунитет и може да подпомогне здравословната редукция на телесно тегло. Тъй като суровият детокс представлява балансиран режим на хранене, а за някои хора суровоядството е дори начин на живот, той може да бъде прилаган и за по-дълги периоди, в зависимост от начина, по който се чувствате и начина, по който се отразява на тялото и здравето ви.Детокс режим базиран на сурово и веганско хранене

 

Странични ефекти от детокс режимите, за които е добре да бъдете особено внимателни.

Има някои неща, които трябва да имате предвид, ако искате да се придържате към средносрочен и дългосрочен детокс план. 1.) Някои детокс режими изключват жизненоважни хранителни групи  и не са здравословни в дългосрочен план. Ако следвате подобен режим, не забравяйте да се консултирате с лекар, за да се уверите, че планът е здравословен за вас и няма да ви навреди в дългосрочен план, вместо да ви помогне. Освен това, не трябва да се придържате към строг детокс режим за твърде дълъг период. Хубаво е да се има предвид, че ако сте на детокс режим, при който приемът на калории е нисък, може да имате известна загуба на мускулна маса, както да чувствате отпадналост и умора. Ако искате да запазите мускулната си маса, тогава трябва да се стремите към по-либерален и умерен режим за детокс. 2.) Друго нещо, което трябва да се обмисли при детокс режимите, са възможните алергични реакции, които може да получите по време на детокса. Някои от билките, които се използват по време на детокс, могат да причинят алергични реакции, така че бъдете внимателни, ако използвате много нови храни и добавки, които не сте използвали преди режима.

Детокс режимите са много популярни сред хора, които искат да започнат  нов, здравословен начин на живот. Те могат да бъдат ефективни, но за много от нас е  трудно изведнъж да се откажем изцяло от някои храни в менюто си. Важно е да запомним, че детоксикацията трябва да се прилага съобразно вашето индивидуално здравословно състояние и вашите цели. Задължително е да се чувствате добре и като цяло да подобрявате здравето си, а не да си вредите!

Детокс режимите нямат за цел отслабване! Детокс режимите се прилагат за да подобрим здравето си и да се освободим от натрупаните токсини!
Ако вашата цел е редукция на тегло, то съчетайте детокс режима с цялостен здравословен и балансиран режим на хранене, който ще осигурява на тялото ви всички жизненоважни макро и микро нутриенти, ще ви гарантира жизненост, здраве, тонус и енергия!

Оценете стаията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *