Как да намалим стреса в ежедневието си

Повечето oт нас водят изключително натоварен и напрегнат начин на живот и стресът е нормална част от ежедневието ни! В резултат на това, често изпитваме неразположения както на физическо ниво, така и чисто емоционално и психически се чувстваме напрегнати, изморени и тревожни. Можем, обаче, сами да се справим със стреса и да живеем спокойно, активно и най-вече щастливо! Като начало, хубаво да се научим да се отпускаме, заслужаваме го! Релаксирането е полезно и отнема по-малко време, отколкото си мислите. Нямаме нужда, непременно да отделим цял уикенд на СПА или да си взимаме отпуска, за да избягаме от града. Необходими са ни около 15 минутки на ден, уверяваме ви, ще останете приятно изненадани от резултатите!

А ето и няколко лесни и конкретни техники за справяне със стреса:

Дишайте дълбоко

Дълбокото дишане успокоява ума, помага на тялото ни да се отпусне, активира релаксацията. Има много методи, които могат да ви помогнат да се научите как да дишате дълбоко. Целта на дихателните практики е да насочим вниманието си към естествения процес на дишането си, като по този начин ще намалим неговата честота и същевременно ще увеличим неговата дълбочина. Когато дишаме дълбоко през носа, белите дробове се разширяват и коремът ни се издига. Това води до забавяне на сърдечния ритъм, което ни кара да се чувстваме по-спокойни. Дълбокото дишане намалява негативния ефект от стреса, забавяйки сърдечния ритъм и понижавайки кръвното налягане.

Медитирайте

Няколко минути медитация на ден със сигурност ще ни помогнат да намалим чувството за напрегнатост и безпокойство. Редица проучвания показват, че ежедневната медитация може да промени нервните пътища в мозъка, и така да ни направи по-устойчиви на стрес.
Просто е. Седнете с двата крака, докосващи пода, затворете очи и фокусирайте вниманието си върху повторението, високо или тихо, на положителна мантра като: „В мир съм със себе си“ или „Обичам себе си“. Поставете едната си ръка на корема си, за да синхронизирате мантрата с дишането си. Оставете всякакви разсейващи мисли да отминават през съзнанието ви като облаци.

Намалете темпото и обърнете внимание на настоящия момент

Отделете 5 минути и се съсредоточете само и единствено върху настоящия момент, тук и сега. Усетете как чувствате въздуха на лицето си, осъзнайте усещането на допир на краката ви със земята, докато стъпвате. Насладете се на текстурата и вкуса на всяка хапка, на аромата на кафето или на уханието на свежи цветя в стаята. Когато успеете да се фокусирате върху настоящия момент се съсредоточите върху сетивата си, ще се почувствате по-спокойни и балансирани.

Слушайте тялото си

Мислено сканирайте тялото си, за да усетите как стресът го засяга всеки ден. Легнете по гръб си или седнете с крака, опиращи пода. Започнете от пръстите на краката си и постепенно стигнете до скалпа, насочвайки своето внимание към начина, по който се чувства тялото ви. Осъзнайте и обърнете специално внимание на местата, които чувствате стегнати или отпуснати, без да се опитвате да промените нищо. За 1 до 2 минути си представете всеки дълбок дъх, който достига до това определено място на тялото ви. Повторете този процес, докато премествате фокуса си по тялото, като обръщате особено внимание на усещанията, които изпитвате във всяка част на тялото си.

Смейте се на глас

Добрият смях не само облекчава умственото натоварване, но и понижава кортизола, стресовият хормон на тялото и стимулира мозъчните химикали, наречени ендорфини, които спомагат за доброто ни настроение. В дългосрочен план, смехът може да помогне и за подсилване на имунната ни система.
Развеселете се като изгледате любимия си сериал или филм, прочетете забавна книга или разговаряйте с някой, който ви кара да се смеете.

Слушайте релаксираща музика

Слушането на любима музика, може да бъде добър начин за облекчаване на стреса. Нежната, инструментална музика може да предизвика отпускане, като помага за понижаване на кръвното налягане и сърдечния ритъм, както и за понижаване на хормоните на стреса. Звуците на природата също могат да бъдат много успокояващи, ето защо, те често са включени в музиката за релаксация и медитация.

Тренирайте

Редовните тренировки могат да помогнат да намалим стреса и безпокойството чрез освобождаване на ендорфини, хормонът на щастието! Да не забравяме и благотворния ефект на физическите упражнения върху нашето телосложение, който не само ни прави по-здрави, подобрява съня ни, но и повишава нивата на самооценката ни.

Няколко са причините за това:

Хормоните на стреса: тренировките намаляват стресовите хормони в дългосрочен план. Те, също така, помагат за освобождаването на ендорфини, химикали, които подобряват настроението ни и действат като естествени обезболяващи средства;
Сънят: тренировките могат да подобрят качеството на съня ни, който обикновено се нарушава от стрес, ежедневно напрежение и чувство за тревожност;
Увереност: когато тренираме редовно, се чувстваме по- уверени в тялото си, което на свой ред насърчава психическо ни здраве.
Опитайте се да намерите спорт или двигателна активност, която ви харесва, като например ходене, танци, скално катерене или йога. Дейности, които са свързани повтарящи се движения на големи мускулни групи, като например ходене или джогинг, могат да бъдат особено полезни за намаляване на стреса.

Приемайте добавки

Някои хранителни добавки също могат да ни подпомогнат по-лесно да се справяме със стреса:

Омега-3 мастни киселини: според редица проучвания хора, които приемат омега-3 мастни киселини като добавки, отчитат около 20% облекчение на симптомите на безпокойство;
Ашваганда: ашваганда е билка, използвана в аюрведичната медицина за лечение на стрес и тревожност;
Зелен чай: зеленият чай има много полифенолови антиоксиданти, които осигуряват редица ползи за здравето. Той може да помогне при стрес и тревожност чрез увеличаване на нивата на серотонин;
Валериан: коренът на валериана е популярна помощ при проблемен сън, благодарение на успокояващия си ефект. Той съдържа валеринова киселина, която понижава тревожността.
Някои добавки не могат да се съчетават с определени лекарства или могат да имат странични ефекти, така че се консултирайте с лекар, ако имате някакво заболяване.

Намалете кофеина

Кофеинът е стимулант, намиращ се в кафето, чая, шоколада и енергийните напитки. Високите дози могат да увеличат тревожността. Хората имат различни прагове за количеството кофеин, което могат да понесат. Ако забележите, че кофеинът ви кара да се притеснявате или да се тревожите, помислете за редуцирането му. Въпреки че много проучвания показват, че кафето може да бъде здравословно в умерени количества, то не е за всеки. По принцип една до две чаши на ден се считат за умерено и разумно количество.

Прекарвайте време с приятели и семейството си

Подкрепата на приятелите и семейството може да ни помогне да преодоляваме по-лесно стресовите ситуации. Когато сме част от приятелска компания, развиваме чувство за принадлежност, което може да ни помогне в трудни ситуации. Проучвания установяват, че хората с ограничени социални контактни и комуникация са по-склонни да страдат от депресия и тревожност.

Практикувайте йога

Йога се превърна в популярен метод за намаляване на стреса и поддържане на добра физическа форма сред всички възрастови групи. Целта на йога е да синхронизира тялото и ума ни, като преди всичко прави това чрез увеличаване на осъзнатостта относно тялото и дишането ни.
Някои проучвания свидетелстват за благотворния ефект на йога върху психичното здраве. Като цяло йога може да подобри настроението и дори може да бъде толкова ефективна, колкото и антидепресантните за лечение на депресия и тревожност. Йога може да помогне за намаляване нивата на хормона на стреса- кортизол, кръвното налягане и сърдечния ритъм.

Която и техника за преодоляване на стреса да изберете, най-важното е да се постараете да намирате време за себе си и за любимите си занимания и хора. Грижата и вниманието към собственото ни тяло, мисли, чувства и емоции е основна гаранция за нашето психическо и физическо здраве и в частност за умението ни да се справяме със стреса.

Оценете стаията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *